Verhoudingen op scherp

Door Maaike Koper op 4 maart 2021

De verhoudingen in de coalitie van Zandvoort zijn op scherp gezet door een motie over de ambtelijke samenwerking tussen Zandvoort en Haarlem. In het recente coalitieakkoord is afgesproken dat alles in werk wordt gesteld om van de ambtelijke fusie een succes te maken. Coalitiepartij VVD, die eerder campagne voerde onder het motto Zelfstandig Zandvoort, heeft deze afspraak nu onder druk gezet.

Motie Oppositiepartij OPZ diende een motie in met de opdracht aan het college voor een extra onderzoek naar de huidige kosten voor Zandvoort en de kosten voor weer opbouwen van een eigen ambtelijke organisatie bij eventuele ontvlechting. De PvdA stelde vast dat de inhoud tendentieus is en de motie overbodig. Voor de fractie was het helder. Geen extra geld uittrekken voor een apart onderzoek terwijl er duidelijke afspraken zijn over een eindevaluatie. Ook de timing wekte irritatie. Conform afspraken wordt er op dit moment gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van dienstverlening en onderhandeld over nieuwe kostenafspraken. De PvdA fractie verwierp vooral de overwegingen in de motie. De suggesties en onjuistheden schetsten een negatief beeld dat niet ondersteund wordt door het Berenschot onderzoek. Geld en ambtelijke kwaliteit kan beter gestopt worden in verbeteren van kwaliteit en oplossen van de vele échte problemen.

Ook portefeuillehouder Verheij (VVD) kon zich niet vinden in de onjuistheden in de motie. Wel deed ze de toezegging om oproep en onderzoeksvragen mee te nemen naar de geplande evaluaties. Deze oproep werd in de raad breed ondersteund. OPZ schrapte vervolgens de overwegingen, maar bracht tot veler verbazing de motie alsnog in stemming. De VVD hielp de motie aan een meerderheid. De verkiezingsstrijd is dus begonnen.

Maaike Koper, fractievoorzitter PvdA

Maaike Koper

Maaike Koper

Samen voor Zandvoort Geboren en getogen in Zandvoort (1962) heb ik het “steentje bijdragen aan je omgeving” van huis uit mee gekregen. Dat ik dat ook erg leuk vind, merkte ik al vroeg. Tijdens roerige tijden bij woningbouwvereniging EMM werden er mensen gezocht om mee te werken aan een beleidsplan. Ik stak mijn vinger op,

Meer over Maaike Koper