In plannen kun je niet wonen

Door Maaike Koper op 29 december 2020

In plannen kun je niet wonen, vrij naar Jan Schaeffer.
Vele woningzoekenden, zowel starters, senioren als gezinnen, zijn kansloos op de Zandvoortse woningmarkt. Betaalbare woningen zijn niet voorradig. Alleen nieuwbouw kan zorgen voor  doorstroming. Het plan om 630 woningen te bouwen voor 2025, waarvan 210 sociaal, steunt de PvdA daarom van harte.

Nieuwbouw op Badhuisplein en Entree
In de raad van december 2020 is er een kans om hier wat aan te doen. Zo vaak zijn hier al plannen voor uitgewerkt. Telkens  sneuvelden deze op politieke meningsverschillen over invulling en draagvlak. De omgeving ziet er vervallen uit. Er is al een hoop gemeenschapsgeld uitgegeven aan plannen die in de prullenbak zijn beland. Zie verdere achtergrondinformatie op de website van de gemeente over nieuwbouw Badhuisplein en het Entreegebied.

De PvdA steunde het voorstel van het college om eerst de stedenbouwkundige visies  vast te stellen en deze daarna uit te werken. Niet weer nodeloos kosten maken. Ook staat er een nieuw parkeerbeleid op stapel en dat meteen meegenomen kan worden. En  belangrijk is dat er eerder zoveel draagvlak was voor plannen.

Aan veel bezwaren is tegemoet gekomen. Zo komt het geplande hotel niet op het Fenemaplein, maar tegen het Palacehotel aan op voorstel van bewoners en het hotel. Ook is er flink ingeleverd op bouwvolume zoals het schrappen van twee appartementsgebouwen in het Entreegebied waardoor het ruimtelijk blijft. Daartegenover staat dat er sociale woningbouw plaatsvindt zoals inmiddels afgesproken in het coalitieakkoord.

OPZ en VVD zorgen voor vertraging
Een meerderheid van de raad ging helaas niet akkoord. Oppositiepartij OPZ maakte een enorme ommezwaai. Van voorstander om 30% sociale woningbouw bouwen naar tegenstander. Ook coalitiepartij VVD meldde bezwaren. Eerst parkeren uitwerken was de boodschap. De VVD wethouder trok daarop het voorstel terug onder toezegging van nadere uitwerking in het tweede kwartaal 2021. Weer vertraging dus. Uitstel en hopelijk niet weer afstel.

De PvdA was bereid om de volgende stap te zetten en daarmee te zoeken naar oplossingen. Een plan waar iedereen voor 100%  achter staat bestaat niet. Wel een ontwikkeling met breed draagvlak waar onze inwoners mee geholpen zijn. Waar Zandvoort verder mee komt.
Voor de PvdA heeft woningbouw de hoogste prioriteit. Niet alleen in woord, ook in daden!

Maaike Koper

Maaike Koper

Samen voor Zandvoort Geboren en getogen in Zandvoort (1962) heb ik het “steentje bijdragen aan je omgeving” van huis uit mee gekregen. Dat ik dat ook erg leuk vind, merkte ik al vroeg. Tijdens roerige tijden bij woningbouwvereniging EMM werden er mensen gezocht om mee te werken aan een beleidsplan. Ik stak mijn vinger op,

Meer over Maaike Koper