Op weg naar een nieuwe coalitie

19 juni 2020

Zandvoort heeft niet alleen een crisis als gevolg van corona maar ook een politieke crisis. Een uit de hand gelopen discussie over een aangelegde weg heeft hier voor gezorgd. PvdA Zandvoort is kritisch op het circuit. Ook bij het besluit over deze weg. Voorwaarden voor PvdA: zorgen voor structurele oplossingen in bereikbaarheid en veiligheid. En niet de knip van de burger gebruiken maar extra toeristenbelasting heffen. Een zorgvuldig unaniem besluit.
Bij de financiële rapportage Formule 1 werd dit besluit door een amendement van PVV-GL-D66 met steun van collegepartij OPZ dit besluit ingetrokken. En daarmee de bevoegdheid van het college overruled. De PvdA steunde dit niet. Onbehoorlijk bestuur in onze ogen. Onuitvoerbaar stelde het college. Wethouder Berendsen (OPZ) heeft het vervolg – een motie van wantrouwen door de vier partijen- niet afgewacht en stapte op, gevolgd door de andere twee wethouders. Het college bestaat nu nog uit de burgemeester.

Een nieuwe brede coalitie
Informateur Eric van der Burg (VVD) heeft eind mei geadviseerd om een brede coalitie te formeren bestaande uit VVD, D66, CDA, PvdA en GBZ. Met een akkoord met duidelijke afspraken in plaats van het raadsprogramma waaraan enkele partijen zich niet meer conformeerden. Hij uitte ook stevige kritiek op de bestuurscultuur. Op voorstel van de inmiddels tot formateur benoemde Van Der Burg is het amendement juridisch getoetst en daaruit blijkt dat dit niet uitvoerbaar is.

Onderhandelingen
De fractie van PvdA heeft de uitdaging aangenomen om mee te werken aan de brede coalitie en wil zich sterk maken voor een stabiel nieuw bestuur. Geen gemakkelijk proces vanwege de brede samenstelling van partijen. Maar de opgave voor Zandvoort is groot en wij willen daar een bijdrage aan leveren. We vertrouwen erop dat die bereidheid bij alle partijen groot zal zijn. De PvdA is een bestuurderspartij. PvdA’ers gaan de politiek in om iets voor elkaar te krijgen. Juist in deze onzekere tijd zijn mensen op zoek naar zekerheid.
Op dit moment zijn de onderhandelingen in volle gang. De delegatie bestaat uit Maaike Koper en Arco Verburg als vertegenwoordiging namens fractie en bestuur van de PvdA Zuid-Kennemerland . Zodra er een concept coalitieakkoord is, wordt dit uiteraard ter goedkeuring voorgelegd aan een algemene ledenvergadering en kunnen Zandvoortse PvdA leden meedenken of de PvdA op basis van dit akkoord zal moeten deelnemen in de coalitie.

Renovatie Theater De Krocht
Zonder wethouders maar met burgemeester heeft ondertussen een commissievergadering plaats gevonden waarin de renovatie van Theater De Krocht is besproken. Het heeft een belangrijke plek in onze samenleving voor allerlei laagdrempelige sociaal culturele activiteiten, opvoeringen en concerten. We strijden hard voor modernisering met behoud van deze functie. Na meer dan 40 jaar achterstallig onderhoud is het de hoogste tijd dat dit wordt opgeknapt.