Lisa-Marie de Vries: mijn ervaringen in de raad

15 februari 2021

Dit voorjaar start de werving van kandidaat-raadsleden voor Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Uiteraard is er een landelijk profiel. Maar hoe ziet de dagelijkse praktijk van een (schaduw)raadslid eruit, wat zijn de dilemma’s, kansen en uitdagingen en wat maakt het leuk? De komende maanden komt een aantal mensen aan het woord, deze keer Lisa-Marie de Vries, schaduwraadslid van de PvdA Zandvoort.

Even voorstellen
Mijn naam is Lisa de Vries en ik ben 29 jaar. Geboren in Haarlem maar getogen in Zandvoort. Ik heb altijd in Zandvoort gewoond, tijdens mijn studie even in Amsterdam en daarna toch weer terug naar de zee. Ik heb twee kindjes van 2 en 6 jaar, wat momenteel hectisch is met het thuiswerken en thuisonderwijs tegelijk. Ik werk bij de NS als Regiomanager, waarbij ik nog regelmatig naar standplaats moet, wat een fijne onderbreking van het thuiswerken is.

Waarom besloot je je kandidaat te stellen?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in maatschappelijke thema’s, waar ik ook een stevige mening over heb. Ik wilde mij daarom aansluiten bij een politieke partij. Ik kon mij heel goed vinden in het programma van de PvdA waarbij de sociale democratie centraal staat.
Na mijn inschrijving werd ik benaderd door de bestuursvoorzitter van PvdA Zandvoort om kennis te maken. Dit gesprek zette me aan het denken over de invloed die je lokaal kan hebben in de gemeenteraad. Ik heb de eerste anderhalf jaar vooral meegekeken en geluisterd. Bij de verkiezingen van 2018 heb ik mij kandidaat gesteld. Om dezelfde reden dat ik me inschreef bij de partij: om bij te dragen als het gaat om maatschappelijke thema’s die ik belangrijk vind en waar de PvdA voor staat.

Wat verwachtte je van het raadslidmaatschap?
Doordat ik had veel had meegekeken en geluisterd met de vergaderingen had ik een goed beeld van wat het raadswerk inhield. Ik ben buitengewoon raadslid en Maaike is raadslid en fractievoorzitter. Toen we de verkiezingen ingingen hadden we gehoopt om meer zetels en dus een grote fractie. Dat sluit meteen aan op de volgende vraag wat tegen viel.

Wat viel tegen?

Doordat we met zijn tweeën zijn kan het werk maar beperkt verdeeld worden.
Ik heb een fulltime baan en daarom vind ik het lastig de tijd te vinden die de stukken vereisen. Want dat is wat tegen viel, de stukken zijn lang en soms complex, dat kost tijd. Maaike doet daarin het grootste deel. We proberen focus aan te brengen en te prioriteren op de kernwaarden van de PvdA.

Wat viel mee of was onverwachte bijvangst?

Wat voor mij bijvangst is, is alles wat ik leer. Van een betoog schrijven of een debat voeren tot hoe de ambtelijke organisatie in elkaar zit. Wat is de beste manier om jouw punten op de agenda te krijgen? Hoe breng ik mijn punten het best over het voetlicht? Daarnaast ook alle inhoudelijke kennis die je opdoet op zoveel verschillende onderwerpen. Ik heb de afgelopen jaren veel meer geleerd op deze punten dan ik vooraf had kunne bedenken.

 

Zelf interesse in de functie van raadslid?
De PvdA biedt allerlei mogelijkheden om je politiek verder te ontwikkelen.
Op de website https://www.pvda.nl/partij/opleidingen/  vind je informatie over opleidingen, trainingen en leergangen. Je kunt je daar ook opgeven voor de verschillende opleidingen.

De Jan Schaper leergang is de leergang voor leden van de PvdA met interesse in het raadslidmaatschap voor de PvdA of een lokale progressieve samenwerking waar de PvdA aan deelneemt. Wil jij ontdekken of het gemeenteraadslidmaatschap namens de PvdA iets voor je is? Interesse? Lees dan hier meer over de Schaper leergang en meld je voor 25 maart 2021 aan voor de eerste fase van de Schaper leergang op 10 april, 17 april, 24 april en 8 mei 2021.
Daarnaast kun je je ook per mail aanmelden voor een oriënterend gesprek met onze scoutingscommissie en/of een aantal weken meelopen met PvdA-raadsleden, waarover we volgende maand meer informatie delen.