Henk Dekker uit Zandvoort, een halve eeuw lid van de PvdA

24 mei 2021

Een sfeerverslagje van Maaike Koper en Willem de Vrind: “Normaal gesproken bezoeken wij de jubilarissen op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Maar door wat andere verplichtingen hebben wij op 5 mei, ook geen verkeerde datum, Henk Dekker bezocht. Met een herdenkingsspeld, een brief van onze voorzitter en een rode roos. We werden ontvangen door Henk en zijn partner Marga Oostindie en getrakteerd op koffie met een heerlijk taartje.

De eenvoudige vraag: “Waarom ben je lid geworden”. leidde tot een uitgebreide inkijk in een interessante levensloop. Waar politiek, onderzoek en onderwijs de rode draad vormen. Henk is geboren en getogen in Twente waar van huis uit op de hervormde CHU (Christelijk-Historische Unie) werd gestemd. Hij werd jong actief in die partij maar voelde zich daar niet thuis. Hij koos in 1971, tijdens zijn studie Politicologie aan de VU, voor de PvdA. Naast een carrière in de wetenschap, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, heeft hij zich ingezet voor organisaties die het begrip democratie handen en voeten geven. Zowel in binnen- als buitenland is hij daarvoor op pad geweest. In 2006 ontving hij voor zijn wetenschappelijk werk de Nevitt Sanford Award van de International Society of  Political  Psychology. Boeiende analyses, mooie anekdotes en een inspirerend bezoek.

Korte CV
Studie Politicologie aan de VU (1966-1972), leraar maatschappijleer ( 1970-1975), wetenschappelijk medewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen ( 1973-1992), promoveerde in de Sociale Wetenschappen aan die universiteit met zijn proefschrift Politiek op school (1986), was gasthoogleraar Methodologie aan de KU Leuven (1982), bijzonder hoogleraar voor de sociaalwetenschappelijke studie van de Duits-Nederlandse betrekkingen aan de Universiteit Utrecht (1988-2008), directeur van het Europees Research Centre on Migration and Ethnic Relations aan de Universiteit Utrecht (2002-2008), vice-decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden (2006-2014), directeur van het Centre for Education and Learning van de alliantie van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (2014-2018), universitair hoofddocent Politieke Wetenschap (1992-2014) en hoogleraar Politieke Socialisatie en Integratie aan de Universiteit Leiden (vanaf 2008).