Bestuurscrisis Zandvoort afgewend.
Tweederde van de VVD fractie heeft zich afgesplitst en is plotseling uit de coalitie gestapt. Voor de tweede keer in coronatijd dreigde een bestuurscrisis. Maar die is gelukkig afgewend dankzij de door Groen Links uitgesproken steun aan het coalitieakkoord. Het college gaat in dezelfde samenstelling verder met de uitvoering.
NIEUWS UIT DE FRACTIE
Sociale zorgwoningen voor ouderen. Het stedenbouwkundig plan 108 woningen Auto Strijder is vastgesteld. Op initiatief van PvdA is het plan aangepast: 30% sociale huurwoningen, voorrang voor inwoners die een sociale huurwoning achterlaten en bij koop voorrang starters.
Aanbesteding Sociaal Wijkteam. Onze fractie leverde stevige kritiek. Het was niet concreet en sloot niet aan op de huidige goed functionerende basis. De deur werd opengezet voor landelijke partijen zonder lokale expertise. PvdA heeft voorstellen gedaan om dit te wijzigen en die zijn omarmd.
Jeugdzorgorganisaties krijgen budgetplafonds. Jeugdzorg krijg te weinig geld uit Den Haag. Een groot probleem. Na een stevige discussie heeft de fractie ingestemd o.a. vanwege ervaringen in Haarlem. Met de toezegging dat alle kinderen die zorg nodig hebben dit op tijd krijgen. We zullen daar op toezien.
Regionale Energie Strategie 1.0 is vastgesteld. De uitwerking van het klimaatakkoord met daarin per gemeente zoeklocaties voor het opwekken van groene energie.
Motie Vrije Horizon
VVD, PVV, OPZ en GBZ stelden voor om het vastgestelde ontwerp Boulevard open te breken. Als reactie op een aantal bewoners die bankjes niet op de juiste plek vinden staan. De PvdA vindt het onverantwoord om te vertragen en participatie op zij te schuiven o.b.v. een Facebookdiscussie. Fractie stelde: geen vertraging start inrichting boulevard. Haal input op (QR-code) bij gebruikers. Wethouder zegde toe input op te halen en komt terug.
Motie Borstkankeronderzoek.
De PvdA heeft de oproep van gemeente Peel en Maas overgenomen. Een protest tegen het besluit van staatssecretaris Blokhuis om bevolkingsonderzoek van eens per twee jaar naar eens per drie jaar te verschuiven. Dit zorgt voor onaanvaardbare risico’s; 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en late ontdekking zorgt voor minder kans op succesvolle behandeling en zwaardere behandelmethoden. De motie werd raadsbreed aangenomen.