Een makkelijke keuze

16 maart 2018

Hoe dan ook, tijdens verkiezingstijd komt het onderwerp “politiek” aan de orde. Niet fanatiek, want je wilt goeie bekenden niet van je vervreemden. Politieke voorkeuren uitspreken dat kan wel, maar niet met hartstocht. Toen mijn jongste zoon, 23, mij vroeg wat ik in mijn leven gestemd heb en ik met volle overtuiging zei: “PvdA, altijd” was zijn antwoord “Wat saai”.

Deze week pratend met een aantal kennissen, een glas wijn in de hand, over de kieswijzer viel het me op dat niemand op de partij uitkwam die zij wilden stemmen.

Er zijn, zeker in Zandvoort, veel overeenkomsten in de programma’s van de partijen, dus dat is niet verwonderlijk. Elke partij stelt de belangen van Zandvoort primair.

Maar de praktijk is weerbarstig.

In dat zelfde gesprek, stelde ik voorzichtig vast dat de PvdA niet zo populair is. Dat werd niet ontkent of bevestigd. Een van de aanwezigen vertelde dat zij vroeger PvdA stemde: haar ouders deden dat ook en zij vond ook daarbij te horen, daar kwam ze vandaan.

Ik kan me voorstellen dat je eigen belangen anders zijn geworden. Voor mij geldt dat natuurlijk ook, maar het doet niks af van mijn keuze, de doelstellingen van de PvdA zijn niet veranderd, gelijkwaardigheid van mensen is daar een van.

Dus ik besteed weinig tijd aan het maken van een keuze.

In 5 seconden ben ik het stemhokje weer uit.

Weer een rood vakje op lijst 6: de PvdA.

P. Esje